De duikstek Ruinerwold staat ook bekend als Engelgaarde en is een duikstek nabij Meppel. Leden van bij de NNDF aangesloten duikverenigingen kunnen hier duiken dankzij een overeenkomst tussen Stichting Engelgaarde en de NNDF. Duikers hebben sinds 1 januari 2021 een NNDF lidmaatschapspas nodig. Deze is te verkrijgen via het bestuur van de duikvereniging waar men lid is. 

Niet-leden hebben een aparte vergunning nodig. Maak per vergunning € 10,- over op NL03 INGB 0000 091825 ovv “Vergunning Ruinerwold” en vraag vervolgens een vergunning aan via het aanvraagformulier. Deze vergunningen zijn geldig tot 31 december 2024. 

Let op! Er wordt aan de waterkant gecontroleerd door BOA’s of je in het bezit bent van een vergunning dan wel lid bent van een NNDF-vereniging.

De veenwandjes in het midden van de plas zijn een aantrekkelijk deel van de plas om al duikend te verkennen, net als de noord- en westzijde waar boomtakken in het water hangen. Ook de boomwortels aan de noordwestzijde zijn een bezoek waard, hier zul je veel vis tegenkomen.
Het gebruiksrecht wordt gedeeld met hengelsporters, hieronder kun je zien waar je mag duiken.

Adres: Weg naar de Bloemen 7961 AG, Ruinerwold